Hoppa till sidans innehåll

Vandringstur med fågelskådning och bygdekultur

20 DEC 2020 12:16
Fågelskådning och bygdekultur kring Svenstorp/Bolshus/Karatofta
  • Uppdaterad: 20 DEC 2020 12:16

Tid: Lördagen 7 nov 2020, kl 10.00

Plats: Bolshus , vid skogskanten ca 2 km norr om Svalöv

Kontakt: Stig Larsson (070-6607744)

Vi gör en tur i området kring naturreservatet Svenstorp/Bolshus och ser och lyssnar på fåglar. Med oss på turen finns Roland Lyhagen, aktiv i Naturskyddsföreningen i Svalöv, som skall berätta om de tidigare bosättningarna på platsen.

Vandringen tar ca 2 tim

Alla välkomna!

Rävetofta OK

Området som ligger strax norr om samhället har haft en levande bebyggelse under lång tid, vilket man fortfarande kan se rester av. 1978 tog Fältbiologerna i Svalöv fram underlag till en bok om Karatofta-Svenstorp-Höjebacke, som beskrev både naturen och kulturen som funnits på plats. En av författarna till boken är Roland Lyhagen, som kommer att följ oss på vår höstvandring i området. Roland har under senare år fördjupat sig i kunskapen kring de gårdar och de personer som bott här. Troligen kommer det att skrivas en ny version av den tidigare Karatofta-boken, som beskriver det aktuella läget idag.

För ca 20 år sedan så avsattes en stor del av området till ett Naturreservat (Svenstorp/Bolshus), som nu kommunen har ansvar att sköta. En större del av reservatet hålls öppet med betande kor. Där Karatofta by låg, i västra delen av området, växer dock rätt tät skog idag

Roland kommer att lägga upp en lagom lång tur för att vi skall kunna se och lyssna till hans beskrivning av de viktigaste platserna i området.

Sedan är det också en uppgift för oss deltagare att observera växter och djur på vandringen. Som vid den tidigare fågelturen från Fäladsgården förra året så gäller det att se så många arter som möjligt. Den som samlar på sig flest fågelarter på turen har ett par raggsockor att hämta, stickade av Gun.
Skribent: Tina Hagård
E-post: Adressen Gömd

     Våra sponsorer

sparbanken_skane

SvalövsBostäder's hemsida

Postadress:
Rävetofta OK
Klas Tykesson, Göjegatan 72
26833 Svalöv

Kontakt:
Tel: 0705282096
E-post: klas.tykesson@outloo...

Se all info